hu
 1. Főoldal
 2. Hőmérsékletmérő rendszerek
 3. VHR2
Vissza a főoldalra
menü

VHR2- Effektív-hőmérsékletfigyelő rendszer

VHR2- Effektív-hőmérsékletfigyelő rendszer
 

A VHR-02 rendszer egy hőmérsékletfigyelő adatgyűjtő rendszer. Intelligens érzékelőinek segítségével egy adott terület  (iroda, raktár, üzemcsarnok, stb.) helységeinek hőmérsékletét méri és az effektív hőmérsékletét képzi.

 

Az effektív (a továbbiakban: EH) hőmérséklet hőérzetet jelent. Az EH a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex  mutatószáma, (klímaindexe), amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet  veszi figyelembe, mértékegysége: °C

 

VHR2 - Hőmérséklet szintek - Varicontroll

A zárt térben lévő munkahelyeken biztosítandó léghőmérséklet és EH értékeket a munkaenergia-forgalom figyelembe vételével (szellemi munka, könnyű fizikai munka, közepesen nehéz fizikai munka, nehéz fizikai munka) az MSZ 21875:1979 szabvány,  ill. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet  tartalmazza.

 

Ennek megfelelően

(a) hideg évszakban biztosítandó hőmérséklet

(b) meleg évszakban biztosítandó hőmérséklet

(c) effektív korrigált hőmérséklet

 

VHR2 - Rendszer - Varicontroll

 

 

 

 

 

 

A VHR-02 rendszer egy olyan eszköz, amely ellenőrzi és naplózza a munkahely száraz és effektív hőmérsékletét.  Minden hőmérőtávadóra külön megadható egy alsó és egy felső riasztási szint. Ha a figyelt terület hőmérséklete kilép a  normál sávból, a hőmérő riaszt, az adatgyűjtő pedig naplózza az eseményt. A mért és számított hőmérsékleti adatokból  órás átlaghőmérsékleteket képez. Az eseményeket és az átlag hőmérsékleti adatokat a számítógépes program segítségével  megjeleníteni és archiválni lehet.

 

A rendszer egy VHR-02 adatgyűjtőből, max. 32 db VHPT típusú hőmérőegységekből és a VHRWin2 programból áll.

VHR-02 adatgyűjtő

VHR2 Wifi-s rendszer

WIFI-s rendszer

A VHR-02 adatgyűjtő programvezérelt mikrokontroller által működtetett berendezés. Egyik kommunikációs portján RS-485 szabványú vezetéken vagy WIFI-n automatikusan kérdezi le a csatlakoztatott VHPT típusú távadókat. A beolvasott hőmérsékleti és légnedvesség adatok segítségével meghatározza az adott pont nedves hőmérsékletét, majd a két hőmérsékleti adat segítségével a rendelet szerinti nomogram alapján (0,15m/s szélsebességet számítva) meghatározza az effektív hőmérsékletet.

 

Amennyiben a távadóhoz sávhatár figyelést programoztak, a központ ellenőrzi, hogy a hőmérséklet a megengedett sávba esik-e. Ha az utolsó mérés óta bármilyen irányú sávhatár átlépés történt, azt eseményként kezeli. Jelzi, naplózza és a távadó kapcsoló kimenetét ennek megfelelően ki- vagy bekapcsolja. Az átvett és a számított adatokkal a futó óra átlaghőmérsékleti adatait módosítja.

 

 

 

 

VHPT távadó

VHPT távadó

 

 • a VHPT hőmérséklet- és páratartalom távadó egy intelligens mérőegység.
 • a hőmérséklet- és páramérést egy Senisirion SHT-11 típusú érzékelővel végzi.
 • önálló mikrokontrollere automatikusan 24 másodpercenként végez mérést és a mért jellemzőkből kiszámítja az adott fizikai mérőszámokat.
 • az előlapon levő ’Hiba’ LED akkor világít, ha a mikrokontroller a digitális hőmérő érzékelő kiolvasásakor kommunikációs hibát észlel.
 • minden távadó egység saját (beállítható) címmel rendelkezik. A központtal ún. ’gép-gép’ kapcsolatban áll. A távadó buszon (RS-485) érkező kérdésekből felismeri a neki szóló táviratot és arra válaszol.
 • a távadó csak mér, döntést nem hoz. Ha a hőmérsékletérték az engedélyezett sávból kilép, a központ utasítja a jelzőkontaktus zárására.
 • a központ kérdésére mindig az utolsó mérés adatait küldi el
 • kommunikáció az adatgyűjtővel : vezetéken vagy WIFI-n

   

VHRWin2 program

VHR2 - VHRWin2 - Varicontroll

A VHR-02 adatgyűjtő második kommunikációs portjára (RS-232 vagy RS-485) személyi számítógép csatlakoztatható.

 

 

A számítógépen futó program lehetővé teszi:

 • a VHR-02 adatgyűjtő paramétereinek lekérdezését, beállítását
 • adatok lekérdezését, mentését
 • adatok táblázatos megjelenítését, nyomtatását
 • egy kiválasztott távadó adatainak és állapotának monitorozását
 • a teljes rendszer (minden csatorna) hőmérsékleti és effektív hőmérsékleti értékeinek monitorozását